QORAQALPOG‘ISTON RESPUBLIKASI ShAROITIDA ZIZIPHUS JUJUBA MILL.NING URUG‘IDAN KO‘PAYTIRISh ISTIQBOLLARI - Azilova, Ulbosin Toreniyaz qizi (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada Ziziphus jujuba Mill. urug‘larining unuvchanligi va unib chiqish dinamikasi o‘rganildi. Tadqiqotlar davomida urug‘larni dala sharoitida turli ekish chuqurliklarida ekish orqali optimal chuqurlik aniqlanib, eng yuqori unuvchanlik 2,5-3,0 sm chuqurlikda kuzatildi. Shuningdek, urug‘larga oldindan ishlov berish usullari – stratifikatsiya va skarifikatsiyaning unib chiqish muddatiga ta’siri hududlar kesimida tahlil qilindi. Natijalarga ko‘ra, skarifikatsiya usuli urug‘larning unib chiqishini tezlashtirishi va unuvchanlik ko‘rsatkichlarini oshirishi aniqlandi. Tadqiqot natijalari mazkur o‘simlikning samarali ko‘paytirish va introduksiya qilishda muhim ahamiyatga ega.