QARAQALPAQSTAN ShARAYATÍNDA DIROFILARIA TUWÍSÍ GEL’MINTLERI IYT TÁRIZLILER ENDOPARAZITI - Atajonova, Malohat Hamza qizi (FAN va JAMIYAT, 2026)
Qoraqalpog‘iston sharoitida 2023-2026-yillarda olib borilgan tadqiqot ishlari davomida to‘liq va to‘liq bo‘lmagan gelmintologik yorib ko‘rish usuli bilan tekshirilgan 71 nusxa itsimonlarning 26 nusxasi (36,6%) Dirofilaria avlodiga mansub nematodalar bilan zararlanganligi kuzatildi. Shundan gelmintologik tekshirilgan 23 nusxa xonaki itlardan 7 nusxasi (30,4%), 29 ta chiyabo‘rilardan 11 nusxasi (37,9%), 19 nusxa tulkilardan 8 nusxasi (42,1%) Dirofilaria avlodi gelmintlari bilan zararlanganligi aniqlandi.