OʻQISh SAVODXONLIGI TA’LIMIDA AKSIOLOGIK YONDAShUV TEXNOLOGIYALARINING FUNKSIONAL ASOSLARI - Mambetaminov, Nurlibay Mambetsapaevich (FAN va JAMIYAT, 2026)
Mazkur maqolada o‘qish savodxonligi ta’limida aksiologik yondashuv texnologiyalarining funksional asoslari kompleks tahlil qilinadi. Tadqiqotning dolzarbligi zamonaviy ta’lim jarayonida o‘quvchilarda nafaqat matnni o‘qish va tushunish, balki uning mazmunini qadriy mezonlar asosida anglash, baholash va shaxsiy munosabat bildirish kompetensiyalarini shakllantirish zarurati bilan izohlanadi. Maqolada aksiologik yondashuvning nazariy-metodologik tamoyillari, o‘qish savodxonligining kognitiv, kommunikativ va aksiologik komponentlari o‘zaro bog‘liqlikda ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, qadriyatlarga yo‘naltirilgan pedagogik texnologiyalarning didaktik imkoniyatlari, matn bilan ishlash jarayonida refleksiya, interpretatsiya va baholash faoliyatini tashkil etish mexanizmlari yoritilgan. Aksiologik yondashuvning o‘quvchilarda milliy va umuminsoniy qadriyatlar asosida ongli o‘qish, tanqidiy fikrlash hamda ma’naviy kompetensiyalarni rivojlantirishdagi funksional ahamiyati asoslab berilgan.