АМУДАРЁ БЎЛИМИДА МАЪМУРИЙ БОШҚАРУВ ВА УЛАРНИНГ СИНФИЙ МОҲИЯТИ - Абдуллаев, Анвар Атамуратович (FAN va JAMIYAT, 2026)
Мақолада Амударё бўлими халқининг ижтимоий-сиёсий, иқтисодий аҳволи ниҳоятда оғир эди. 1917 йил октябр тўнтариши туфайли ўлкада, шу жумладан, Амударё бўлимида зўрлик билан ўрнатилган совет ҳокимияти маъмурий бошқарув тизимига оид декрет эълон қилинди, ҳамда қонун ости ҳужжатлари қабул этилган. Туркистондаги марказий ҳокимият ҳисобланган Халқ Комиссарлари Совети эса, бошқарувнинг ўзига тан ва ўзига хос шакл ва усулларини амалда қўллана бошлаганлигини кўришимиз мумкин.