RARE AND ENDANGERED ANIMAL SPECIES OF NORTHWESTERN KYZYLKUM AND MEASURES FOR THEIR PROTECTION - Turekeeva, Alfiya Zhienbekovna; Sharibaeva, Umida Urazbaevna (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada Shimoli-G‘arbiy Qizilqum mintaqasida uchraydigan noyob va yo‘qolib ketish xavfi ostida bo‘lgan sudralib yuruvchi turlar atroflicha tahlil qilingan. Tadqiqot davomida hududning gerpetofaunasi, asosiy antropogen omillar, populyatsiya dinamikasi va muhofaza tadbirlarining samaradorligi o‘rganildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, ba’zi turlar sonining kamayishi yashash joylarining qisqarishi, noqonuniy ovlash, transport omili va iqtisodiy faollikning oshishi bilan bog‘liq. Viloyatda sudralib yuruvchilarni saqlab qolish va populyatsiyalar barqarorligini ta’minlash bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.