AYOLLAR YAKTAGI DIZAYN KOMPONENTLARINI VALENTINA DASTURI ASOSIDA RAQAMLI LOYIHALASh - Ochilov, Shokir Baxtiyorovich; Abdullayeva, Gulsara Sevdiyorovna; Muminova, Gulandom Otabekovna (FAN va JAMIYAT, 2026)
Mazkur maqolada ayollar yaktagining dizayn komponentlarini zamonaviy raqamli texnologiyalar asosida loyihalash jarayoni yoritilgan. Tadqiqotning asosiy maqsadi Valentina va Gemini dasturlaridan foydalangan holda milliy va zamonaviy dizayn uyg‘unligiga ega bo‘lgan ayollar yaktagi modelini yaratishdan iborat. Tadqiqot jarayonida dizayn nazariyasi, raqamli modellashtirish va parametrik konstruktsiyalash metodlaridan foydalanildi. Dastlab Gemini dasturida yaktakning vizual eskizi ishlab chiqildi, so‘ngra Valentina dasturining Tape bo‘limida inson gavdasi o‘lchovlari kiritilib, Pattern va Layout modullari orqali andozalar konstruktsiyalandi. Tadqiqot natijasida ayollar yaktagining aniq o‘lchovlarga mos, texnologik jihatdan mukammal raqamli andozasi yaratildi. Olingan natijalar Valentina dasturining an’anaviy konstruktsiyalash usullariga nisbatan aniqlik, moslashuvchanlik va vaqt tejamkorligi jihatidan ustun ekanligini ko‘rsatdi.