ZAMONAVIY LINGVISTIK DISKURSDA MUROJAAT ShAKLLARINING FUNKSIYALARI VA TASNIFLASh MEZONLARINING TAHLILI - Seytjanov, J.E. (FAN va JAMIYAT, 2026)
Ushbu maqolada murojaat shakllarining zamonaviy nutqdagi muhim lingvistik kategoriya sifatidagi ko‘p qirrali tabiati o‘rganiladi. Tadqiqotning maqsadi turli lingvistik kontekstlarda murojaat shakllarining kommunikativ vazifalarini ham, tasniflash mezonlarini ham tahlil qilishdan iborat. Og‘zaki va yozma muloqotdan olingan misollar asosida murojaat shakllari ijtimoiy munosabatlarni o‘rnatish, xushmuomalalikni ifodalash va hissiy munosabatni ifodalash vazifasini qanday bajarishi ko‘rib chiqilgan. Bundan tashqari, tadqiqotda murojaat shakllarini tasniflashda mavjud yondashuvlar, strukturaviy, semantik va pragmatik nuqtayi nazardan ko‘rib chiqilgan. Nazariy tushunchalarni amaliy misollar bilan uyg‘unlashtirish orqali tadqiqot murojaat shakllarining tilda qanday ishlashini to‘liq ko‘rib chiqadi va muloqotni samarali tahlil qilish uchun ularni to‘g‘ri tasniflashning muhimligini ta’kidlaydi.