GENDER TEŃLIGI KRITERIYLARÍNÍŃ SOCIALLÍQ-MÁDENIY DETERMINANTLARÍ - Seitova, Z.P. (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada gender tengligining mezonlari va ularning ijtimoiy-madaniy belgilovchi omillari tahlil etiladi. Oila, ta’lim muhiti va media makonining gender o‘zligini shakllantirishdagi hamda stereotiplarni mustahkamlashdagi ta’siri ko‘rib chiqiladi. Xulq-atvor va ijtimoiy rollarni belgilashda biologik va ijtimoiy omillarning o‘zaro ta’siri alohida e’tiborga olinadi. Shaxsning teng huquqli rivojlanishi uchun shart-sharoitlar yaratish va gender tengligining barqaror modelini shakllantirish maqsadida kompleks yondashuvning zarurligi haqida xulosa qilinadi.