JOY NOMLARI YORDAMIDA QADIMIY KARVON YO‘LLARINI ANIQLASh IMKONIYATLARI HAQIDA (Jizzax viloyati misolida) - Xakimov, K.M.; Usmonov, M.R.; Abdiramanov, J.B. (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada mamlakatimiz hududida qadimiy karvon yo‘llari bilan bog‘liq holda paydo bo‘lgan va o‘sha davr tarixiy voqea-hodisalarini o‘zida aks etgan toponimlar aniq misollar yordamida tahlil qilingan. O‘zbekiston “Buyuk ipak yo‘li”ning chorrahasida joylashganligi, uning toponimiyasi tarkibida karvon yo‘llari bilan bog‘liq joy nomlari alohida o‘rin tutadi. Albatta, Jizzax viloyati toponimiyasi ham bundan mustasno emas. Qadimiy karvon yo‘llari atrofida paydo bo‘lgan geografik nomlar yordamida nafaqat o‘z davrida mintaqa rivojlanishiga ijobiy ta’sir ko‘rsatgan tarixiy karvon yo‘llari, balki o‘sha hududda yashovchi yoki qachonlardir yashagan xalqlarning tili, urf-odatlari, milliy qadriyatlari va etnomadaniy belgilari haqida ham qimmatli ma’lumotlarni aniqlash mumkin. Shuning uchun, qadimiy karvon yo‘llari bilan bog‘liq joy nomlarini o‘rganish va toponimik tadqiqotlar yordamida ularni ilmiy etimologiyasini aniqlash muhim ahamiyat kasb etadi.