QARAQALPAQ TILINDE INGLIS TILINDEGI IT-TERMINLERDIŃ BEYIMLESIWI: MORFOLOGIYALÍQ HÁM FONETIKALÍQ ÓZGEShELIKLERI - Keunimjaeva, M.O. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqolada ingliz tilining global hukmronligi sharoitida qoraqalpoq tilida axborot texnologiyalari (IT) sohasi atamalarining moslashuvi va so‘z yasash jarayonlari ko‘rib chiqilgan. Kontrast tahlil asosida qoraqalpoq va ingliz tillarida so‘z yasash modellarining o‘ziga xosligi, o‘zlashtirishning asosiy mexanizmlari (transkripsiya, transliteraciya) aniqlanadi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, chuqur tipologik xususiyatlarga (agglyutinativ va analitik struktura) qaramasdan, ikkala til ham kompoziciya va affiksaciya kabi universal nominaciya strategiyalarini o‘zlarining lingvistik tizimlariga moslashtirib, yangi leksika yaratishda yuqori salohiyatni namoyon etadi.