ORTA ÁSIRLER TÚRKIY ÁDEBIYATÍNDA ShEShENLIK DÁSTÚRLER - Orazov, Á.O. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Ushbu maqolada XI-XIV asrlar oralig‘ida turkiy adabiyotda shakllangan notiqlik san’atining tarixiy asoslari va badiiy xususiyatlari tahlil qilinadi. Yusuf Xos Hojib, Mahmud Qoshg‘ariy, Ahmad Yugnakiy, Xorazmiy, Sayfi Saroyi, Qutb asarlaridagi ritorik usullar, savol-javob tuzilmalari, maqol-matallar, aforizmlar tadqiq etildi. O‘rta asr yozma yodgorliklarining notiqlik an’anasini shakllantirishdagi roli va ma’naviy-madaniy ahamiyati ochib berildi. Maqola notiqlik san’atining xalq donishmandligi va axloqiy qadriyatlarni avlodlarga yetkazishdagi xizmatini aks ettirgan.