Qaraqalpaq tilinde ólshem atamalarÍnÍń FRAZEOLOGIYaLÍQ SÓZ DIZBEKLERI ARQALÍ AŃLATÍLÍWÍ - Bekniyazov, Q. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqolada qoraqalpoq tilidagi o‘lchov nomlariga bog‘liq frazeologizmlar tahlil qilingan. O‘lchov atamalariga oid frazeologizmlarning lingvokulturologik birlik ekanligi ilmiy asosda isbotlangan. Frazeologizmlarning lisoniy vazifalari haqida ilmiy xulosalar berilgan. O‘lchov atamalariga oid so‘zlarning tilimizda erta davrlardan boshlab qo‘llanilib kelinganligi va bunday so‘zlarning qoraqalpoq tilida frazeologizmlar tarkibida ham ko‘plab uchrashi ta’kidlangan. Shuningdek, qoraqalpoq tilining leksik tarkibida vaqt, og‘irlik, uzunlik, makon, ko‘lamni bildiruvchi so‘z va frazeologik so‘z birikmalarining shakllanishi va tilimizga singib ketishi chuqur tahlil qilingan.