JÚREK-QAN TAMÍR SISTEMASÍNA TABIYIY KLIMAT JAǴDAYLARÍNÍŃ TÁSIRI - Begdullaeva, G.; Maulenova, D.; Seytkamalov, X. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqolada adabiyotlarni oʻrganish orqali tabiiy iqlim omillarining inson yurak-qon tomir tizimiga ta’sirini aks ettiruvchi zamonaviy ma’lumotlar tahlil qilinadi. Unga koʻra, eng muhim tabiiy iqlim omillari harorat, atmosfera bosimi va quyosh faolligi kabi atrof-muhit parametrlari hisoblanadi. Yuqoridagi omillar yurak-qon tomir tizimiga kuchli ta’sir koʻrsatishi aniqlangan, bu insult, miokard infarkti va toʻsatdan koronar o’lim kabi maxsus holatlarning rivojlanishida kuzatilishi mumkin.