SPEECH ETIQUETTE AND LANGUAGE NORMS IN COMMUNICATION - Qaypova, B. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Ushbu maqola ingliz va qoraqalpoq tillarida nutq odobi me’yorlarini tahlil qilishga qaratilgan bo‘lib, xushmuomalalik strategiyalari keng jamiyat qadriyatlarini aks ettirishi va madaniyatlararo muloqotni osonlashtirishiga e’tibor qaratadi. Salomlashish, murojaat shakllari, iltimoslar, uzr so‘rash va minnatdorchilik bildirish qiyoslanadi va tadqiqot har bir tilning hurmat, iyerarxiya va ijtimoiy masofani turli pragmatik vositalar orqali qanday kodlashini ochib beradi. Ushbu xulosalar shuni ko‘rsatadiki, nutq odobi nafaqat lingvistik hodisa, balki madaniyatlar o‘rtasidagi ko‘prik vazifasini ham bajaradi va o‘z o‘rnida qo‘llanilganda o‘zaro tushunishni oshiradi.