KALIY O‘G‘ITLARI ISHLAB CHIQARISHDA TUZ TASHLAMALARI VA CHIQINDI OMBORLARINI REKULTIVATSIYA QILISH - Yarboboev, T.N.; Qosimova, K.Y. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Kaliy o‘g‘itlari ishlab chiqarish sanoati bugungi kunda rivojlanib borayotgan tarmoqlardan biri hisoblanadi. Tog‘-kon sanoatining har qanday tarmog‘i, jumladan kaliy o‘g‘itlari ishlab chiqarish sanoati tabiiy muhitga ma’lum bir ma’noda o‘z ta’sirini ko‘rsatadi. Maqolada kaliy ma’dalarini qazib olish va qayta ishlash jarayonida hosil bo‘ladigan katta miqdordagi chiqindilarning atrof-muhitga salbiy ta’siri, chiqindi omborlarini rekultivatsiya qilish bo‘yicha amalga oshirilgan ilmiy-tadqiqot ishlari qisqacha tahlil qilingan. Tahlil natijalariga asosan “Dehqonobod kaliy zavodi” AJning ishlab chiqarish chiqindi omborlarini rekultivatsiya qilish texnologiyasi tavsiya etilgan.