OROLBOʻYI OʻTLOQI-ALLYUVIAL TUPROQLARNING MIKROORGANIZMLAR TARQALISHINING YIL MAVSUMLARI HAMDA SHOʻRLANISH DARAJALARIGA KOʻRA OʻZGARISH DINAMIKASI - Shamuratova, G.M. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqolada Orolboʻyi oʻtloqi-allyuvial tuproqlarning mikroorganizmlar tarqalishining yil mavsumlari hamda shoʻrlanish darajalariga koʻra oʻzgarish dinamikasi oʻrganilgan. Bunda Nukus massivining har darajadagi shoʻrlangan tuproqlarning mikroorganizmlar tarqalishini yil mavsumlari boʻyicha tuproq namunalari olinib analiz qilingan. Analiz natijalariga koʻra shoʻrlanish darajalari ortgan sari mikroorganizmlar miqdori kamayib borishi aniqlandi. Mikroorganizmlar tuproqning yuqori qatlamlarida koʻproq boʻlishi va fasllarga qarab oʻzgarib turishi aniqlandi.