QARAQALPAQ TILINDE SÍPAYÍLÍQTÍŃ QARATPA AǴZALAR ARQALÍ BILDIRILIWI - Matjanova, A.J. (FAN va JAMIYAT, 2024)
Bu maqolada qoraqalpoq tilidagi xushmuomalalik ma’nosining undalmalar yordamida ifodalanishi so’z etilgan. Suhbatdosh bilan xushmuomalalik bilan muloqot qilish uchun qoraqalpoqlarda qarindoshlik iboralari bilan bir qatorda mansab, unvon, martabani ifodalovshi otlar va sifatlar ham qo‘llaniladi. Rasmiy munosabatlarda inson ismlarining undalma vazifasida kelishida farq seziladi. Bunday holda, shaxsning ismi otasining ismi bilan birga qo’llaniladi. Undalmalarning qo‘llanishidagi farqlar turdosh tillar bilan solishtirish orqali o‘rganiladi