SHAŃARAQ KONCEPTI QARAQALPAQ NAQÍL-MAQALLARÍ MÍSALÍNDA - Berdimuratova, G.A. (FAN va JAMIYAT, 2024)
Ushbu maqolada kontsept tushunchisi qoraqalpoq tilidagi «oila» kontseptiga tegishli qoraqalpoq aholisining madaniyati asosida tilda qoʻllaniladigan har xil atamalar bilan solishtirib oʻrganilgan. Antropotsentrik yoʻnalish boʻyicha tilning asosiy omili inson ekanligianiq. Odamning muhitdagi oʻrni, qoraqalpoq oilalarinda qoʻllaniladigan atamalarding xizmati ilmiy manbalargatayangan holda aniqlandi. «oila» kontseptin yanada churroq oʻrganish, qoraqalpoq tilining izoh soʻzlari, maqol-matallari, etnografiyalıq materiallaridan koʻproq foydalanildi. Shu tariqa «oila» kontsepti bilan aloqador soʻzlar toʻlaroq tushincha berildi.