ASSESSMENT OF GROUNDWATER MINERALIZATION IN THE AMU DARYA DELTA ON THE EXAMPLE OF THE XOJELI DISTRICT OF THE REPUBLIC OF KARAKALPAKSTAN - Aimbetov, I.; Dospanov, R. (FAN va JAMIYAT, 2024)
Maqolada Qoraqalpog’iston Respublikasi Xo‘jayli tumanining gidrogeologik sharoitlarini o‘rganish natijalari keltirilgan.Yer osti suvlarining mineralizatsiyasining sxematik xaritalari tuzildi. Qoraqalpog’iston Respublikasi Xo‘jayli tumanida yer osti suvlarining sho‘rlanishi bo‘yicha olib borilgan tadqiqotlar natijalari shuni ko‘rsatdiki, yer osti suvlarining minerallashuvi 0,5-25 g/l oralig‘ida o‘zgarib turadi. O‘rganilayotgan hududning yer osti suvlari asosan sulfat (72%) va xlorid-sulfat (22%) sho‘rlanish turlariga tegishli. Shchukarev tasnifiga ko‘ra, yer osti suvlari asosan sho‘rlanishning sulfat va sulfat-xlorid sinflariga kiradi. Xo‘jayli tumanining yer osti suvlaridan foydalanish uchun suvni tuzlardan tozalash kerak. Tuzilgan sxematik xaritalardan Xo‘jayli tumanining qadimiy shaharlari va aholi punktlarini arxeologik qazishmalarda foydalanish mumkin.