SHOHIMARDONSOY DARYO HAVZA LANDSHAFTIDAGI MELIORATIV HOLAT, GEOEKOLOGIK VAZIYAT VA ULARNI YAXSHILASH MASALALARI - O‘ktamova, S.M. (FAN va JAMIYAT, 2024)
Maqolada global iqlim o‘zgarishi sharoitida Shohimardonsoy daryo havzasi landshaftidagi meliorativ o‘zgarishlar va geoekologik vaziyat ko‘rib chiqilgan. Hozirgi paytda “tabiat-inson-xo‘jalik” sistemasi rivoji uchun daryo havza landshaftida ushbu holatlarni yaxshilash masalalari aks ettirilgan. Shohimardon daryo havzasining landshaft holati to‘g‘risida tadqiqotlar olib borishda majmuali yondashuv alohida ahamiyat kasb etadi, sababi, bu tadqiqotlarni bir vaqtning o‘zida tabiiy hamda ijtimoiy mohiyatga ega ekanligi haqida so‘z boradi.