GCF, HARALIK HÁM RMS SÚWRET KONTRASTIN ETALONSIZ BAHALAW KÓRSETKISHLERI - Mamatov, N.S.; Jalelova, M.M.; Tojiboeva, Sh.X. (FAN va JAMIYAT, 2023)
Mazkur maqolada tasvir sifatini belgilovchi parametrlardan biri bo‘lgan kontrastni baholashning obyektiv etalonsiz usullari ko‘rib chiqilgan. Etalonsiz usullar tasvirlarni qayta ishlash jarayonini avtomatlashtirishda ahamiyatli, chunki amaliy masalalarda etalon tasvir mavjud bo‘lmaydi. Ushbu etalonsiz usullar orasidan tajriba o‘tkazish asosida GCF (global contrast factor), Haralik kontrast va RMS (root mean square) me’zonlari tanlandi va boshqa me’zonlarga nisbatan yaxshi natija berishi tasdiqlandi.