BERUNIYDIŃ FIZIKA HÁM ASTRONOMIYA PÁNLERI RAWAJLANIWINA QOSQAN ÚLESI - Jumamuratov, A. (FAN va JAMIYAT, 2023)
Ulug‘ donishmand bobomiz Beruniy fizika va astronomiya fanlarinda birinchi bo‘lib materiya, o‘lchash kattaliklari, tezlik, chiziqli va burchak tezlik, vaznlik, solishtirma vaznlik, tutash idishlar, favvora, artezian quduqlari, bo‘shliq, atmosfera bosimi, konvektsiya, suyuqlik zarrachalar orasidagi tortilish kuchi, inertsiya, ta’sir, jismlarning erkin tushishi, oddiy mexanizmlar, oy va quyosh tutilishi, ob-havo, zarrachalarning yemirilishi va boshqa ishlarni oz zamoninda ko‘rsatgan.