SÓYLEW SIGNALLARINDAǴI SHAWQIMDI JOQ ETIWDE AYNALAW USILLARIN PAYDALANIW - Mamatov, N.S.; Jalelov, K.M.; Samijonov, B.N.; Samijonov, A.N.; Madaminjonov, A.D. (FAN va JAMIYAT, 2023)
Nutq signallarini shovqinsizlantirish uchun turli oyna funkciyalarining samaradorligi oʻrganiladi. Oyna funksiyasini tanlashda shovqinsizlantirish ishga sezilarli ta’sir koʻrsatishi mumkin va oyna usullari toʻg’ri qoʻllanilganda shovqinsizlantirish sifatini yaxshilashi mumkin. Bu izlanish ishida oʻrtacha kvadratik xatolik (MSE) va Signal-to-Noise nisbati (SNR) koʻrsatkichlari yordamida har xil oyna funktsiyalari, xususan, Rectangular, Hanning, Hamming, Blackman va Kaiser oynalarining ishlashini taqqoslaydi.