QOBIZ SAZ ÁSPABI HAQQINDA AŃIZ ÁPSANALAR - Ayapov, S.B. (FAN va JAMIYAT, 2023)
Mazkur maqolada qoraqalpoq jirovchilik san’ati, jirovlarning cholǵu asbobi bo’lgan qobuz, uning yasalishi va afsonalari haqida sóz yuritiladi. Bundan tashqari olimlarning Qorqit ota va qóbuz haqidagi aytgan fikrlari va tadqiqotchilarning xalq og’zidan yozib olgan manbalari haqida atroflicha ma’lumot berilgan.