QORAQALPOG‘ISTON RESPUBLIKASI MAKTABLARIDA KICHIK YOSHDAGI MAKTAB O‘QUVCHILARINI SOG‘LOMLASHTIRISHNI TASHKIL ETISH BO‘YICHA USLUBIY KO‘RSATMALAR - Esemuratov, S.; Mamutov, P.; Bekbergenov, T. (FAN va JAMIYAT, 2023)
O‘rganish natijalari Qoraqalpog‘iston Respublikasining Nukus shahri va Mo‘ynoq tumanida yashovchi 7-8 yoshli bolalarning jismoniy rivojlanishida jiddiy farqlar yo‘qligini ko‘rsatdi. Vaholanki, Nukuslik o‘g‘il-qizlarning o‘pka sig‘imi Mo‘ynoq tumanidagi bolalarga qaraganda ancha yuqori, bu esa organizmning funksional imkoniyatlari yuqori ekanligidan dalolat beradi. Binobarin, yashash sharoitlari uning jismoniy rivojlanish darajasiga qaraganda, bolaning tanasining funktsional ko’rsatkichlariga ko’proq ta’sir qiladi. Olingan natijalarga ko‘ra, Mo‘ynoq tumanidagi boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining jismoniy tarbiya jarayonini tashkil etishda maktabning jismoniy tarbiya dasturiga chidamlilikni rivojlantirish mashg‘ulotlarini ko‘proq kiritish mumkin.