F-27 ИЗОХИНОЛИН АЛКАЛОИДИНИНГ МИОКАРД ҚИСҚАРИШИ ФАОЛЛИГИГА ТАЪСИР МЕХАНИЗМИНИ ТАВСИФЛАШ Ш.Б.Қурбонова –тадқиқотчи - Жумаев, И.З.; Бобоев, С.Н.; Усманов, П.Б.; Есимбетов, А.Т.; Жўрақулов, Ш.Н. (FAN va JAMIYAT, 2022)
Бугунги кунда юрак қон томир тизими касалликларини олдини олиш ва даволашнинг янги фармакологик усулларини излаб топиш замонавий фармакология ва тиббиётнинг долзарб муаммоларидан бири ҳисобланади. Шунингдек, изохинолин алкалоидлар бугунги кунда кучли антиаритмик таъсирга эга эканлиги алоҳида қизиқиш уйғотади. Бизнинг тадқиқотларда F-27 изохинолин алкалоидининг каламуш юраги папиллар мускули қисқариш фаоллигига манфий инотроп таъсир кўрсатиши аниқланди. Ушбу алкалоиднинг манфий инотроп таъсири қисман Са2+-канлларининг блокадаси билан бориши исботланди. Лидокаин билан олиб борилган тажрибалар F-27 алкалоидининг манфий инотроп таъсири асосан Na+-каналларини блоклашидан далолат беради.