MAKTABGACHA TA’LIM TASHKILOTLARIDA QORAQALPOQ BOLALAR XALQ OG‘ZAKI IJODIDAN FOYDALANISH – DAVR TALABI - Bekimbetova, A.A.; Seitmuratova, V.J. (FAN va JAMIYAT, 2022)
Maqolada qoraqalpoq xalq og‘zaki ijodining har bir janrining maktabgacha yoshdagi bolalarni shaxs sifatida kamol toptirishdagi tarbiyaviy ahamiyati yoritilgan. Bolalar folkloridagi har bir janr bolaga dunyoni bilishga, boshqalar bilan munosabatda bo’lishga, jamiyatga moslashishga, kognitiv fikrlashga, atrof-muhit haqida dastlabki bilimlarni olishga yordam beradi. Bolalar folkloridagi har bir janrning maktabgacha yoshdagi bolalarning madaniy jihatdan boy, ona tilida erkin fikr yurita oladigan, o‘z xalqini tushunadigan, shaxsiy fikriga ega bo‘lib kamol topishida beqiyosdir. Bu folklor janrlari ajdodlarimizdan meros bo‘lib, ularni kelajak avlodga sof, shaffof ko‘rinishda yetkazish, milliy merosimizni davom ettirish bizning tarbiyaviy va o‘rgatish burchimizdir.