HÁR QÍYLÍ ANTIDETONACIYALÍQ QOSÍMSHALARDÍŃ BENZIN HÁM ONÍŃ KOMPONENTLERІNIŃ SHÓKPE PAYDA ETIW QASIYETINE TÁSIRІ - Ametova, D.M.; Artıkbaeva, B.R. (FAN va JAMIYAT, 2022)
Tarkibida turlicha miqdordagi smolalarni saqlagan har xil xossali benzin aralashmalarining smola hosil qilishi o‘rganildi. Benzin aralashmalarining smola hosil qilishi o‘zgaruvchan xususiyatga ega ekanligi isbotlandi. Turli xossali benzinlar tarkibiga oksigenatlarning kiritilishi, ularning smola hosil qilishini kamaytiradi. Katta musbat sinergetik effektni past quyi molekulyar spirtlar va aminlar, shu bilan birga MTBE tipidagi murakkab efirlar namoyon etadi.