EXTERNAL LIGHT INDUCED INCREASE OF SUPERCONDUCTIVITY OF CUPRATES - Nurimbetov, K.; Yavidov, B. (FAN va JAMIYAT, 2022)
Maqolada tashqi yorugʻlikning kupratlar oʻtaoʻtkazuvchanlik kritik haroratiga ta’siri tadqiq qilingan. Shrodingerning vaqtga bogʻliq tenglamasini yechish orqali qoʻsh-oʻrada joylashgan elektronning eng kichik kvazienergiya sathlari ayirmasi topilgan. Bu ayirma tashqi yorugʻlik chastotasiga bogʻliq boʻlishi sabab bipolaron gaz Boze-Eynashtein kondensatsiyasi harorati ortib ketishi koʻrsatilgan. O’rganilgan yondoshuv asosida tajribada kuzatilgan tashqi yorugʻlikning kupratlar oʻtaoʻtkazuvchanlik kritik haroratiga ta’siri tahlillanadi.