УЎК 595.754 ЯРИМҚАТТИҚҚАНОТЛИЛАР ҲАШАРОТЛАРИНИНГ ЎЗБЕКИСТОН ҚИЗИЛ КИТОБИГА КИРИТИЛГАН ВА ЙЎҚОЛИБ КЕТИШ ҲАВФИ БОР ТУРЛАРИ - Абдуллаева, Ж.К.; Юсупова, А.С.; Гулимбетов, Б.Д. (FAN va JAMIYAT, 2021)
Тадқиқотлар 2018-2021 йиллар давомида Қизил китобда картадаги нуқталарда ва Ўзбекистон республикасининг барча табиий ва антропоген ҳудудларида олиб борилди. Ўзбекистон Қизил китобига яримқаттиққанотлиларнинг уч тури Reduvius fedtschchenkianus Oshanin, 1871, Stenolemus bogdanovi Oshanin, 1896, Cercinthus lehmanni Kolenati, 1891 кабилар киритилган. Бу турлардан фақат Reduvius fedtschchenkianus мониторингда аниқланиди. Мазкур турнинг замонавий холати олдинги даврга солиштирганда ортгани кўзга ташланади ва бунинг мақомини 2 (VU:R) дан 3 (NT) га ўзгартиришни тавсия қилинади.