THE BRIDGE OF HEARTS FROM AMASYA TO NAVOIY: "FERHAT AND ŞIRIN LOVERS MUSEUM" - Orbay, Keziban; Orbay, Metin (FAN va JAMIYAT, 2021)
Anatoliya geografiyasida mashhur bo’lgan "Ferhad ü Shirin" asari, Turk madaniyati tarixida donishmand bo’lgan Ali Shir Nevayiy tomonidan o’lmas sevgi hikoyasi sifatida yozilgan. Hikoya tabiiy ravishda yozma matnlardan og’zaki adabiyotga o’tishda ba’zi o’zgarishlarga uchradi va shuning uchun ko’plab farqlar paydo bo’ldi. Bu o’tish davrida hikoyaning tarixiy -geografik doirasi ham o’zgardi va u Anatoliyaga moslashtirildi. Amasya varianti bu xilma -xil shakllardan biridir. Ushbu tadqiqot Amasya turkumidagi voqea sodir bo’lgan joy haqida muhim ma’lumotlarni taqdim etishga qaratilgan. O’tgan asrda jadal urbanizatsiya va vujudga kelgan globallashuv natijasida birinchi o’ringa qo’yilgan dominant madaniyat nomoddiy madaniy merosimizga, ayniqsa, sevgi hikoyalarimizga tahdid solmoqda. Muzeylar nomoddiy madaniy merosni avloddan -avlodga o’tkazishning samarali usullaridan biri bo’lganligi sababli Amasyada "Ferhat va Shirinni sevuvchilar muzeyi" tashkil etilgan. Tadqiqotda ushbu muzeyni umuman tanishtirish, uning tashkil topganidan buyon turizmdagi o’rni va faoliyatida kuzatilgan kamchiliklar muhokama qilinib, muzeydan yanada samarali va faol foydalanish g’oyalari berildi.