ЎРТА АСР ЖАҲОН АДАБИЁТИ НАМУНАЛАРИНИНГ ЎЗБЕК ХАЛҚ ОҒЗАКИ ИЖОДИ НАМУНАЛАРИ БИЛАН ЎХШАШЛИКЛАРИ - Рузимов, Ш. (FAN va JAMIYAT, 2018)
Мазкур мақолада Ғарб ва Шарқ халқлари оғзаки ижоди намуналари ўртасидаги ўхшашлик ва тафовутлар кўрсатиб берилган. Аниқроғи, VIII асрга тегишли “Хильдебрант ҳақида қўшик”да герман халқларининг кўчманчилик давридаги курашлари ва унинг Фирдавсийнинг “Шохнома”си билан ўхшашликлари баён этилган. Бунга қўшимча равишда Ирланд эпоси «Куальнгендан буқа ўғирлаш»нинг Юнон эпоси “Илиада”га ўхшашлиги кўрсатиб ўтилган.