ШЫҒЫС ҲӘМ ТҮРКИЙ ӘДЕБИЯТЫНДАҒЫ ЖАНРЛЫҚ ДИФФУЗИЯ ДӘСТҮРЛЕРИ - Матимов, Кошкарбай Генжебаевич (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақолада Шарқ ва туркий адабиётдаги жанр диффузиясининг тарихий-назарий асослари, унинг бадиий тараққиёт жараёнидаги ўрни ва хусусиятлари ўрганилади. Жанр диффузияси бадиий жанрларнинг ўзаро аралашуви ва янги оралиқ шаклларнинг пайдо бўлиш механизми сифатида таҳлил қилинади. Мақолада Шарқ адабиётининг «нома», «достон», «ҳикоят» каби мумтоз жанрларининг ўзаро алоқаси, шунингдек, уларнинг туркий халқлар ёзма адабиётига кўрсатган тасири илмий манбалар асосида очиб берилади. Айниқса, «Бобурнома», «Шоҳнома», «Муҳаббатнома», «Қобуснома» каби асарлардаги жанрий синтез билан бадиий анъаналарнинг кейинги даврдаги роман, роман-эссе ва бошқа оралиқ жанрларнинг шаклланишига кўрсатган тасири таҳлил қилинади.
Keywords: жанр диффузияси; жанр синтези; оралиқ жанрлар; Шарқ адабиёти; туркий адабиёт; нома жанри; достон; ҳикоят; «Бобурнома»; «Шоҳнома»; «Қобуснома»; «Муҳаббатнома»; роман-эссе; бадиий анъана; жанр эволюцияси