ИЛК ЎРТА АСРЛАРДА ҚУЙИ СИРДАРЁ ВОҲАЛАРИНИНГ ПАЛЕОГИДРОГРАФИЯСИ ВА ЖОЙЛАШУВИ МАСАЛАСИГА ДОИР - Бердиев, Жамиет Туремуратович (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақолада илк ўрта асрларда (VI-IX асрлар) Қуйи Сирдарё воҳаларининг (Жетиасар маданияти) палеогидрографик ўзгаришлари ва ҳудуддаги аҳоли жойлашуви топографияси фанлараро усуллар асосида тадқиқ этилган. Сирдарё дельтасидаги гидрографик тармоқларнинг динамикаси ва унинг воҳа цивилизациясининг хўжалик мослашувига кўрсатган таъсири кўриб чиқилган. Сув ресурсларининг трансформацияси микро-воҳаларнинг жойлашувига ва демографик жараёнларга бевосита таъсир кўрсатганлиги асосланган.
Keywords: Қуйи Сирдарё; Жетиасар маданияти; палеогидрография; Эскидарёлик; Жанадарё; гидроузел; локализация; воҳа цивилизацияси; Ўтрор-Қоратоғ маданияти; Қўсасар