HARAKATLARNING BIOMEXANIK ASSIMETRIYASINI TAHLIL QILISh ASOSIDA O‘RTA VA UZOQ MASOFALARGA YUGURUVChILARDA JAROHATLANIShNING OLDINI OLISh - Nasirov, Polatbay Isakovich (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Ortiqcha yuklamali jarohatlanishlar o‘rta va uzoq masofalarga yuguruvchilarda sport ish qobiliyatining pasayishi, mashg‘ulotlarni o‘tkazib yuborish va natijalar yomonlashishining asosiy sabablaridan biri bo‘lib qolmoqda. Zamonaviy tadqiqotlar shuni tasdiqlaydiki, harakatlarning biomexanik asimmetriyasi yugurish texnikasidagi jarohatli o‘zgarishlarning muhim prediktori hisoblanadi. Ushbu maqolaning maqsadi harakatlar biomexanik assimetriyasini tahlil qilish va moslashtirilgan tuzatish mashqlari asosida ortiqcha yuklamali jarohatlar oldini olish ilmiy asoslangan modelini ishlab chiqishdan iborat. Tadqiqotda 30 nafar malakali yuguruvchilar ishtirok etib, ularga texnikani video va kinematografik tahlil qilish, funksional testlash va asimmetriyani baholash o‘tkazildi. Olingan ma’lumotlar shuni tasdiqlaydiki, biomexanik monitoring va texnikani maqsadli tuzatishni joriy etish jarohatlanish xavfini sezilarli darajada kamaytiradi va sport samaradorligini oshiradi.