REGENERATIV ANOR YETIShTIRIShNING BIOKIMYOVIY ASOSLARI - Ergasheva, Farogʻat Sheraliyevna; Kushiyev, Habibjon Xojiboboyevich; Xushmatov, Shunqor Sadullayevich; Xudoynazarov, Muxriddin Shuxrat o‘g‘li; Nuriyeva, Mahbuba Urinbayevna (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Maqolada anor (Punica granatum L.) turiga mansub “Oq shirin” “Qizil anor“ va “Qoraqayin” navlarining meva poʻsti, doni, barg hamda gulida aminokislotalar miqdori boʻyicha maʼlumotlar berilgan. Tadqiqot Guliston davlat universiteti Agrobiotexnalogiya va biokimyo ilmiy tadqiqot institutida olib borilgan. Anor poʻstida Prolin 2.8, Lizin-2.95, Trianin-3.55 va Glitsin miqdori 9.2 g, donida tegishli ravishda: 8.0; 11.6; 32.3 va 43.8 g/100 teng ekanligi aniqlangan. Umumiy aminokislotalarning anor donida ulushi -72.6%, poʻstida -27.4% ni, almashinmaydigan aminokislatlar tegishli ravishda - 25.0 va 75.0% ga teng ekanligi qayd etilgan. Anor poʻstida almashinmaydigan aminokislatlar miqdori donga nisbatan 3-martagan koʻp ekanligi aniqlangan.