УСТЮРТ ФЛОРАСИДАГИ FABACEAE L. ОИЛАСИ МАДАНИЙ ЎСИМЛИКЛАРНИНГ ЁВВОЙИ АЖДОДЛАРИНИНГ ЕМ-ХАШАКЛИК ҚИЙМАТИ - Алменова, Гулбану Полатбаевна (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақолада Устюрт флорасидаги Fabaceae Lindl. оиласига мансуб маданий ўсимликларнинг ёввойи аждодлари ва уларнинг озуқавий қиймати таҳлил қилинади. Тадқиқот натижасида Устюрт флорасидаги маданий ўсимликларнинг ёввойи аждодлари 36 турдан иборат бўлиб, бу турларнинг барчаси минтақадаги ҳайвонлар томонидан осонликча истеъмол қилиниши аниқланди. Ўрганилган турлар (шу жумладан, Alhagi L., Glycyrrhiza L., Ammodendron Л., Medicago L. ва Astragalus L.нинг баъзи турлари) қурғоқчил зонанинг экстремал шароитларига ноёб мослашувларга эга эканлиги аниқланди - юқори қурғоқчиликка чидамлилик ва тузга чидамлилик.
Keywords: маданий ўсимликларнинг ёввойи аждодлари; флора; Устюрт