ҚАРАҚАЛПАҚ ШЕШЕНЛИК СӨЗЛЕРИНИҢ ЛИНГВОКОГНИТИВЛИК ҲӘМ ПРАГМАТИКАЛЫҚ ӨЗГЕШЕЛИКЛЕРИ - Оразов, Адилбай Орынбаевич (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақолада қорақалпоқ чечанлик сўзларининг семантик, стилистик ва прагматик хусусиятлари илмий асосда таҳлил қилинган. Сўз санъатида кўп учрайдиган, таълимий-тарбиявий вазифа бажарувчи дидактемаларнинг когнитив табиати, тарихий ва диний тушунчаларга мажозий ишора берувчи аллюзияларнинг вазифаси аниқ фольклор мисоллари ёрдамида очиб берилган. Шунингдек, халқнинг ахлоқий маданиятини ва тилнинг хушмуомалалик даражасини кўрсатувчи эвфемизмларнинг нотиқлик насридаги стилистик роли аниқланган. Тадқиқот натижалари миллий нотиқлик анъанасининг лингвокултурологик мазмунини чуқурроқ тушунишга хизмат қилади.
Keywords: чечанлик сўзлари; дидактема; аллюзия; эвфемизм; стилистик услуб; халқ донишмандлиги; лингвокультурология