ҚОРАҚАЛПОҚ ХАЛҚИ МАЪНАВИЙ-МАДАНИЙ ҲАЁТИДА МИЛЛИЙ ҚАДРИЯТЛАР ВА ИЖТИМОИЙ-ФАЛСАФИЙ УЙҒУНЛИК - Абдуллаев, Махсет Жаксиликович (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақола қорақалпоқ халқи маънавий-маданий ҳаётида миллий қадриятлар ва маънавий ҳаёт ўртасидаги диалектик муносабатни ижтимоий-фалсафий нуқтаи назардан таҳлил қилади. Тадқиқотда миллий қадриятлар тарихий хотира, ахлоқий меъёр ва ижтимоий ўзликни шакллантирувчи ресурс сифатида, маънавий ҳаёт эса шу ресурсларни кундалик амалиётга, ижтимоий муносабатларга ва шахсий масъулиятга айлантирувчи муҳит сифатида ёритилди. Қорақалпоқ этномаданий тажрибаси мисолида қадриятларнинг оила, маҳалла, тил, фольклор ва ахлоқий муносабатлар тизимида амал қилиши, шунингдек, уларнинг глобаллашув шароитида янги мазмун касб этиши кўрсатилди.
Keywords: миллий қадрият; маънавий ҳаёт; қорақалпоқ жамияти; ижтимоий-фалсафий таҳлил; маънавий хотира; ахлоқий меъёр; оила институти; фольклор