ҚОРАҚАЛПОҒИСТОН УСТЮРТИНИНГ САРСАЗАН (HALOCNEMUM STROBILACEUM) ЯЙЛОВ ХИЛИ ФИТОЦЕНОТИК ТАВСИФИ - Тамамбетова, Шахигул Байратдиновна (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақола Қорақалпоқ Устюртида сариқсазанзор типининг таркибига кирувчи сариқсазанзор яйлов хилининг (ЯХ) фитоценотик тавсифи берилган. Ушбу яйлов типи Қорақалпоқ Устюртининг марказий қисмида тарқалган. Ўсимликсиз шўрликлар уйғунлигида нам шўрхокликларда тарқалган сариқсазанзор ЯХ Қўнғирот районидаги Барсакельмес, Сарықамыш ҳавзаси географик пунктларида жойлашган, майдони – 31495 га. ЯХнинг умумий қопланиш даражаси 20% ни ташкил этади. Ушбу яйлов хилнинг таркибида 4 тур қайд этилган: Halocnemum strobilaceum (Pall.) M. Bieb., Tamarix hispida, Kalidium caspicum (L.) Ung. -Sternb. и Limonium suffruticosum (L.) Kuntze.
Keywords: формация; массив; Halocnemum strobilaceum; Kalidium caspicum; Anabasis salsa; Atraphaxis spinose; Ustyurt платоси; яйловлар; ландшафт; мажмуа