SUGʻORISh IShLARIDA SUV TA’MINOTINI OPTIMALLAShTIRISh UChUN NOQAT’IY KONTROLLER IShLAB ChIQISh - Shomirzayev, Bobir Urinbayevich (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Maqolada Markaziy Osiyo, jumladan Oʻzbekistonning suv tanqis mintaqalarida noaniq mantiqqa asoslangan sugʻorishni boshqarish tizimi qishloq xoʻjaligi sugʻorish ishlarida suv ta’minotini optimallashtirish uchun taklif qilingan. Taklif etilayotgan tizim sugʻorishni boshqarishdagi havo harorati, tuproq namligi, quyosh nurlanishi, shamol tezligi va suv bugʻlanishidan iborat beshta asosiy agrometeorologik parametrlarni birlashtiradi. Taklif etilgan yondashuv atrof muhitga moslashuvchan va sugʻorishni optimal boshqarish imkonini beradi, bu esa uni iqlim parametrlarining noaniqligi va oʻzgaruvchanligi sharoitida qoʻllash imkonini beradi.