SIMMETRIK KALITLI ShIFRLASh ALGORITMLARI UChUN XOSMAS MATRITSANI TANLASh ASOSIDA S-BLOKLARNI GENERATSIYA QILISh - Abdurazzoqov, Javohir Rustamovich (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Mazkur ishda simmetrik kalitli shifrlash algoritmlari uchun S-bloklarni generatsiya qilish yondashuvi taklif etildi. Taklif etilgan yondashuv xosmas matritsani tanlashga asoslanadi. S-blok Rijndael algoritmidagi hisoblash yordamida hosil qilindi. Hisoblash jarayoni chekli maydon arifmetikasiga asoslandi. Affin almashtirishda xosmas binar matritsadan foydalanildi. Hosil qilingan S-blokning kriptografik xossalari tahlil qilindi. Nochiziqlilik koʻrsatkichlari yuqori natijalarni namoyish etdi. SAC qiymatlari kuchli diffuziya xususiyatini koʻrsatdi. Olingan natijalar differensial va chiziqli kriptotahlilga bardoshlilikni tasdiqladi. Taklif etilgan yondashuv yuqori kriptografik samaradorlikka ega ekanligi bilan tavsiflandi.