SUN’IY INTELLEKT ASOSIDA TADQIQOTChILIK FAOLIYATI KO‘RSATKIChLARINI BAHOLAShNING MATEMATIK MODELI VA ALGORITMINI IShLAB ChIQISh - Abdullayev, Elmurod Zaylobidinovich (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Maqolada sun’iy intellekt texnologiyalari asosida tadqiqotchilik faoliyati ko‘rsatkichlarini baholashning matematik modeli va algoritmik ta’minotini ishlab chiqish masalalari yoritilgan. Tadqiqot jarayonida tadqiqotchilik faoliyatini tavsiflovchi parametrlar tizimi shakllantirilib, ularning o‘zaro bog‘liqligi matematik modellashtirish usullari yordamida tahlil qilingan. Taklif etilgan model ma’lumotlarni yig‘ish, qayta ishlash, belgilarni ajratish va klassifikatsiyalash bosqichlarini o‘z ichiga oladi. Baholash jarayonida mashinali o‘qitish algoritmlaridan foydalanish orqali tadqiqotchilik faoliyati ko‘rsatkichlarini avtomatik aniqlash imkoniyati yaratilgan. Tadqiqot natijalari ishlab chiqilgan modelning yuqori aniqlik va ishonchlilikka ega ekanligini ko‘rsatadi. Taklif etilgan yondashuv intellektual axborot tizimlari, ekspert tizimlari va qaror qabul qilishni qo‘llab-quvvatlash tizimlarida samarali qo‘llanilishi mumkin.