ЕВГЕНИКА ҲӘМ БИОЭТИКАНЫҢ ЭТИКАЛЫҚ МАШҚАЛАСЫ - Есназарова, Зулфия Балташовна (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақолада замонавий илмий-техник тараққиёт шароитида евгеника ва биоэтиканинг кесишмасида юзага келаётган ахлоқий муаммолар ҳақида сўз юритилади. Муаллиф евгениканинг тарихий келиб чиқиши, унинг ген муҳандислиги ва биотехнологиялар давридаги трансформациясини таҳлил қилиб, инсоннинг генетик табиатига аралашиш инсон ҳуқуқларининг бузилиш хавфига эътибор қаратади. Биоэтик тамойиллар – шахс қадр-қиммати, ирода мухторияти, зарар ва адолатга йўл қўймасликка алоҳида эътибор қаратилмоқда. Ишда инсоний қадриятларни асраш, ўтмишдаги хатоларнинг олдини олиш учун биотиббий технологиялар ривожини ахлоқий асосда назорат қилиш зарурлиги таъкидланган. Тадқиқотнинг назарий-методологик асосини биоэтик, тарихий-генетик ва қиёсий таҳлил усуллари ташкил этади.
Keywords: евгеника; биоэтика; ахлоқий муаммо; инсон ҳуқуқлари; ген муҳандислиги; инсонпарварлик; ахлоқ; биофалсафа