ФАРҒОНА ВОДИЙСИДА ТАБИИЙ ГЕОГРАФИК ШАРОИТ– БОҒДОРЧИЛИКНИ РИВОЖЛАНТИРИШДАГИ АСОСИЙ ОМИЛ - Турдыбекова, Замира Музапбаровна; Махмудова, Манзурахон Жураевна (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Фарғона водийсида табиий географик шароит агроиқлимий омиллар табиий жихатдан боғдорчиликни ривожлантириш учун энг қулайдир. Худди шу хусусият интенсив боғдорчилик, сабзавот ва полизчилик минтақаси шаклланишига олиб келди. Бугунги кунда водийда нафақат боғдорчилик ихтисослашган фермер хўжаликлари бўлибгина қолмай балки мевани қайта ишловчи саноат корхоналари бирлашмалар ва цеҳларни ҳам шаклланишига, масулотларни экспортига ҳам ижобий таъсир етади. Натижада Фарғона водийсининг ўзига хос Республика аҳамиятига молик агоасаноат компаниялари шаклланмоқ.
Keywords: боғдорчилик; вегитация даври; кузги совуқ кунлар; интенсив; коллектор; ёпиқ дренажлар; уруғ мевалар; лёсслашган гил жинслар; адир тоғ олди; Хўжабақирғон; Оқбўра; ихтисослашган хўжаликлар; уйғунлашган сохалар; шўрланиш; фермер хўжаликлар ялпи ҳосил