ҚОРАҚАЛПОҒИСТОН ОРОЛБЎЙИ ҲУДУДИДА CYNOGLOSSUM VIRIDIFLORUM PALL.EX. LEHM. ИЛДИЗ ТИЗИМИНИНГ ХУСУСИЯТЛАРИ - Sabirova, Gulnaz Jubatkanovna (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақолада камёб ва йўқолиб бораётган яшил гулли қора илдиз (Cynoglossum viridiflorum Pall.ex. Lehm.), фақат Қорақалпоқ Устюртининг шарқий қисмида ўсади ва Қорақалпоқ Оролбўйи шароитига интродуксия қилинган. Табиий шароитда ва интродуксия қилинганда илдиз тизимининг ўсиш, ривожланиш хусусиятлари кўрсатилган. Олиб борилган тадқиқотлар натижасида энг кўп ИИ-тартибли илдизлар ўрта қисмида ва И-тартибли илдизлар асосида 15-40 см чуқурликда жойлашганлиги аниқланди (3.11-3.12-расмлар). Нам етарли бўлганда ИИ тартибли илдизларнинг узунлиги 7-10 см га етади. ИИИ-тартибли илдизлар ИИ-тартибли илдизлар устида зич жойлашган, деярли тиниқ бўлиб, узунлиги 1,5-3,0 см, эни 0,08 см га етади (3.12-расм). ИИ- ва ИИИ-тартибли илдизлар кам миқдорда (10-15 дона/мм2) илдиз тукчалари билан қопланган.
Keywords: C. viridiflorum фенологияси; C. viridiflorum илдиз тизими; ўқ илдизлар; йон илдиз ҳосил бўлиш қалинлиги; кўп бошли илдиз ва бошқалар