АТРОФ-МУҲИТ ПАРАМЕТРЛАРИНИ ЭКОЛОГИК БАҲОЛАШ ВА УНИНГ ҚОРАҚАЛПОҒИСТОН РЕСПУБЛИКАСИ АҲОЛИСИ САЛОМАТЛИГИ ҲОЛАТИГА ТАЪСИРИ - Мираметова, Надира Пурханатдиновна; Абдуллаев, Қурал Саламат ули (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақолада Қорақалпоғистон Республикаси аҳолиси саломатлигига атроф-муҳитнинг таъсири ва унинг параметрларини экологик баҳолаш бўйича маълумотлар келтирилган. Аҳолини сув билан таъминлашнинг экологик хавфсизлиги республика аҳолиси хавфсизлигининг асосий таркибий компонентларидан бири ҳисобланади, шунинг учун мамлакат санитария-эпидемиология хизмати органлари ичимлик суви сифатини доимий назорат қилади. Атроф-муҳит компонентларининг ифлосланиши ва республика аҳолисининг касалланиши ўртасида коррелятсион боғлиқликлар олинган.
Keywords: сув таъминоти; атроф-муҳитнинг ифлосланиши; инсон саломатлиги; экологик омиллар; санитария меъёрлари ва қоидалари