ZnTe/GaAs ЭПИТАКСИАЛ ПЛЁНКАЛАРИДА ЧЎЗИЛГАН НУҚСОНЛАРНИНГ ФОТОЛЮМИНЕСЦЕНТ ХУСУСИЯТЛАРГА ТАЪСИРИ - Шарибаев, Мурат Борибаевич; Юсупов, Оралбай Наурызбаевич; Каландарова, Шахноза Қувондиковна (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
МПЭ томонидан ўстирилган турли қалинликдаги ZnTe/ (001) GaAs эпитаксиал пленкаларининг чуқур даражадаги эмиссия спектрлари fotoluminesans ёрдамида аниқланди. Нурланиш натижасида қудуқ профилининг ўзгариши PL тепалик энергиясининг силжишидан ҳисобланган. Квант-қудуқ тузимлаларининг радиациявий деградациясида GaAs диффузияси ва ички кучланишларнинг роли муҳокама қилинади.
Keywords: эпитаксиал плёнкалар; моноқатламалар; кристалл панжара; фотолюменция; фотоўйғотиш