РАҚАМЛИ ТЕХНОЛОГИЯЛАРНИНГ ЭШИТИШ ҚОБИЛИЯТИ БУЗИЛГАН БОЛАЛАРНИ МЕҲНАТГА ЎРГАТИШ ТИЗИМИДАГИ ЎРНИ - Бекманова, Жамиля Абдуллаевна; Жаббарбергенов, Шинберген Ембергенович (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Ушбу мақолада эшитишида нуқсони бўлган болаларни меҳнат таълими тизимида рақамли технологияларни қўллаш имкониятлари ва истиқболлари кўриб чиқилади. Таълим жараёнида ахборот-коммуникация технологиялари, мултимедия воситалари ҳамда махсус дастурий таъминотдан фойдаланишнинг замонавий ёндашувлари таҳлил қилинади. Айниқса, рақамли воситаларни сенсор нуқсонлари бўлган болаларнинг махсус таълим эҳтиёжларига мослаштириш масалаларига алоҳида эътибор қаратилган. Меҳнат таълимига рақамли технологияларни жорий этиш бўйича амалий тавсиялар келтирилган бўлиб, улар эшитишида нуқсони бўлган ўқувчиларда касбий компетенцияларни шакллантириш ва ижтимоий мослашув самарадорлигини оширишга қаратилган.
Keywords: рақамли технологиялар; меҳнат таълими; эшитишида нуқсони бўлган болалар; махсус таълим; адаптив технологиялар; ахборот-коммуникация технологиялари; инклюзив таълим; касбий тайёргарлик; мултимедия ўқув воситалари