РУС АДАБИЁТИДА ҚИШЛОҚ ОБРАЗИ (В.Г.РАСПУТИННИНГ "ОНА БИЛАН ВИДОЛАШУВ" ВА "МАРИЯ УЧУН ПУЛ" АСАРЛАРИ АСОСИДА) - Мубараков, Муса Бахадирович (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақолада В.Г.Распутиннинг бадиий оламидаги қишлоқ образи унинг насрининг марказий онтологик ва аксиологик категорияси сифатида ўрганилган. «Она билан видолашув» ва «Мария учун пул» қиссалари материалида қишлоқ макони хронотопи, хотира мотиви, виждон категорияси, предметли олам поэтикаси ва нарратив тузилиш хусусиятлари таҳлил қилинади. Қишлоқ маданий-тарихий архетип, шахснинг ахлоқий ўз-ўзини англаш макони ва ХХ асрнинг иккинчи ярмидаги сивилизатсион бурилиш шароитида миллий борлиқ модели сифатида талқин қилинади. Тадқиқотда тарихий-адабий, қиёсий-типологик, структур-семиотик ва нарратив таҳлил усулларига таянилган.
Keywords: В.Г.Распутин; қишлоқ насри; хронотоп; ер архетип; тарихий хотира; виждон; макон поэтикаси; миллий ўзлик